Morpheus : The Matrix is a system, Neo.
That system is our enemy.
But when you're inside, you look around. What do you see?
Business people, teachers, lawyers, carpenters.
The very minds of the people we are trying to save.
But until we do, these people are still a part of that system,
and that makes them our enemy.

Morpheus : You have to understand
most of these people are not ready to be unplugged.
And many of them are so inert
so hopelessly dependant on the system
that they will fight to protect it.


Friday, April 5, 2013

تعاونيات المزارعين – فكرةٌ آن أوانها ؟ التعاونيات يمكن أن تكون هي السبيل لإطعام العدد المتزايد لسكان العالم Farmer co-ops – an idea whose time has come? Cooperatives could be key to feeding a growing global population

تعاونيات المزارعين – فكرةٌ آن أوانها ؟

 التعاونيات يمكن أن تكون هي السبيل لإطعام العدد المتزايد لسكان العالم

 

هل تعلم أن التعاونيات تقدم ما يزيد على 100 مليون فرصة عمل في أرجاء العالم؟ أي أكثر مما تقدمه الشركات متعددة الجنسية بنحو 20 في المائة. 
نعم، الحركة التعاونية آخذة في النمو، كما بدأ  الخبراء يشيرون الى تعاونيات المنتجين على نحو خاص  بوصفها بقعةً ساطعة البياض في صورة الوضع الغذائي في العالم. ولذلك تم اختيار  شعار "التعاونيات الزراعية تغذّي العالم" ليكون هو شعار يوم الأغذية العالمي (16 أكتوبر/تشرين أول) هذا العام."
بالرغم من أن فكرة التعاونيات باتت تنتشر على نطاق واسع، فان كثيراً من الناس ما زالوا لا يعرفون على وجه الدقة ما هي التعاونيات. التعاونية بشكل عام هي مجموعة من الناس  الذين يعملون معاً بصورة طوعية من أجل منفعتهم  المشتركة.
وكان يطلق على التعاونيات "نموذج الأعمال التجارية الملتزمة بما يمليه الضمير". إذ أن التعاونية توازن بين هدفين:
1- السعي لتحقيق الربح بصورة مستدامة
2- تلبية احتياجات الأعضاء وتطلّعاتهم. 
وتنتشر التعاونيات في كثير من البلدان في قطاع الزراعة بصورة رئيسية. حيث تتشارك التعاونيات الزراعية
في العُدد اليدوية والمعدات الثقيلة والبذور والشغل والأمور الضرورية الأخرى. كما يتقاسم أعضاء التعاونية ما تحققه من غلال وأرباح.
ومما يجدر ذكره أن التعاونيات في الولايات المتحدة تهيمن على نحو 80 في المائة من إنتاج الألبان. كما تقدم التعاونيات في البرازيل نحو 40 في المائة من الناتج الزراعي المحلي الإجمالي للبلاد. أما في كينيا فقد حازت التعاونيات على 95 في المائة من سوق القطن.
وقد أثبتت بحوث كثيرة أنه بينما لم يتمكن صغار المزارعين الذين يعملون بصورة فردية من الاستفادة من الفرص المتاحة في الأسواق (ارتفاع اسعار الأغذية)، حقق صغار المزارعين الذين يعملون بصورة تعاونية نجاحاً كبيراً في ذلك. فما الذي يجعل التعاونيات فعّالة الى هذا الحد؟ يُعزى ذلك الى العمل كفريق واكتساب قدرة أكبر على المساومة وتشكيل اقتصادات كبيرة. فحينما يعمل الناس سويةً يصبح في مقدورهم تحقيق نتائج لا يمكن لهم تحقيقها بأي طريقة أخرى.
هل لديك ما تريد قوله بشأن تعاونيات منتجي الأغذية؟ إنضم الى النقاش الدائر على صفحة القضاء على الجوع على الفيسبوكوعلى التويتر.
هل تبحث عن طريقة للاحتفال بيوم الأغذية العالمي؟ فكّر في مساندة التعاونيات في منطقتك

Farmer co-ops – an idea whose time has come?

Cooperatives could be key to feeding a growing global population

Did you know that cooperatives provide over 100 million jobs around the world? That’s 20 per cent more than what multinational corporations offer.
Yes, the cooperative movement has been growing, and producer cooperatives in particular are being pointed to as a bright spot in the global food picture. The chosen theme of World Food Day (16 October) this year is “Agricultural Cooperatives – Key to Feeding the World.”
The cooperative idea is spreading, but a lot of people still don’t know what a cooperative really is. In a nutshell, it is a group of people who voluntarily work together for their mutual benefit. Cooperatives have been called “the business model with a conscience.” A cooperative balances two main goals:
1.    pursuing profit in a sustainable way
2.    satisfying members’ needs and aspirations.
In many countries, cooperatives are primarily agricultural. Agricultural cooperatives share tools, heavy machinery, seeds and labour, among other necessities. They also share their harvest and their profit among the cooperative members.
In the United States, cooperatives control about 80 per cent of dairy production. In Brazil, they account for 40 per cent of the country’s agricultural GDP. And in Kenya, cooperatives have cornered 95 per cent of the cotton market.
Accumulated research shows that while small farmers acting alone were not able to take advantage of market opportunities (higher food prices), small farmers acting collectively succeeded. What makes cooperatives so effective? It amounts to team work, bargaining power, and economies of scale. When you work together, you can achieve things that would otherwise be impossible.
Have something to say about food producer cooperatives? Join the discussion on EndingHunger Facebook and Twitter. Looking for a way to celebrate World Food Day?  Think about supporting co-ops in your area.

No comments:

Post a Comment